Frågor och svar om Lombardini

Några av de vanligaste frågorna vi får om Lombardini och deras dieselmotorer försöker vi ge svar på här.

 

Lombardini? Vad är det för ett företag?

Lombardini är en ledande aktör i Europa när det gäller mindre motorer. Lombardini är en del av Kohlerkoncernen med en årsproduktion på hela 1,2 miljoner motorer. Lombardini är en av få motortillverkare som har en egen marindivision. Genom detta slipper man den fördyrande mellanhand som marinkonverteringsfirmor utgör. Samtidigt är det en fördel att motortillverkaren ansvarar för hela produkten, inte bara grundmotorn.

 

Vilka typer av dieslar har Lombardini Marine?

Lombardini har tre olika serier av dieslar:

FOCS: 13, 20, 30 och 40 hk

CHD:  60 och 87 hk
Samtliga motorer har antingen Technodrive backslag (mekaniskt eller hydrauliskt) eller Lombardini segelbåtsdrev

Klicka på hk-antalet så kommer du till Lombardinis hemsida med alla data.
Motorerna kan kombineras med olika typer och modeller av backslag, segel- och motorbåtsdrev. Kontakta oss för mer uppgifter.

 

Vad är fördelen med Lombardini-dieslar?

Låg ljudnivå, låg vikt, minimala vibrationer, miljöanpassning och tillförlitlighet.

Motorerna har en separat insprutningspump för varje cylinder. Varje insprutningspump är ihopbyggd med spridaren. Därmed behövs inget spridarrör. Resultatet blir bättre insprutningstajming vilket ger stora prestandafördelar.

Samtliga motorer 20-87hk har generatorer på 120 A.

 

Finns det segelbåtsdrev?

Lombardini tillverkar sedan millennieskiftet egna s-drev. De har ett s-drev som har mycket litet vattenmotstånd. Därför använder väldigt många professionella seglare s-drev från Lombardini. Eftersom Lombardini har s-drev till motorer ända upp till 87 hk har man därmed branschens bredaste sortiment av motorer med s-drev.

 

Finns det service för italienska motorer här på västkusten?

Ja, det finns många serviceställen längs västkusten för Lombardini-motorer, bl a i Fiskebäck, Stenungsund, Uddevalla, Kungshamn/Smögen, Hunnebostrand, Strömstad, Varberg, Råå och Torekov. I övriga Sverige finns ett stort antal återförsäljare.

 

Vanliga förbrukningsartiklar som filter och impeller är samma som finns i Volvo Penta- och Yanmar-dieslar fast impellrarna är billigare när de säljs via Lombardini-återförsäljare.

 

Finns det reservdelar att få tag i och hur snabbt kan man få dom?

Det finns reservdelar i Sverige så i princip kan vi alltid få reservdelen redan nästa arbetsdag.

 

Min båtgranne säger att det blir ett lägre andrahandsvärde på båten om jag installerar en Lombardini.

Finns inga belägg för detta, motorerna är synnerligen driftsäkra och har låg bränsleförbrukning. Vi har ännu inte fått in någon havererad Lombardini marinmotor, där haveriet beror på konstruktionen eller tillverkningen. Därtill, om man betalar 20.000kr mer för dyrare motor måste man ju få 20.000kr extra när man säljer båten. Det är betydligt lättare att sälja en båt med ny motor. Samtidigt är det viktigt att båten inte blir allt för dyr.

Efter Lombardinis framgångar på den svenska marknaden blir fabrikatet allt mer efterfrågat, även bland båtköpare.

 

Välkommen in i vår butik i Fiskebäcks småbåtshamn för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med just din båt!

Bilderna visar ett urval av Lombardini-motorer med och utan drev. Klicka på Lombardini-länkarna till vänster för att se alla alternativ

13 hk FOCS
30 hk FOCS med segelbåtsdrev
60 hk CHD